Burgenland várai két keréken!

Négynapos kerékpáros csillagtúra Kőszegről Ausztriába...

Ausztria

Egyesületünk immár hatodik alkalommal szervezi meg határmenti kerékpártúráját. Öt éven keresztül Szlovénia volt a célpont, most terveink szerint pár évig Ausztria határmenti tájait, látnivalóit és nevezetességeit fogjuk kerékpárral bebarangolni.

A program 4 napos lesz, az összes megtett út kb. 200 km, minden nap kényelmes tempóban tekerünk. Elsősorban országúti vagy trekking kerékpárral javasoljuk a részvételt. A túrákat a kiváló minőségű, és jó vonalvezetésű műutakon, kerékpáros közlekedésre kijelölt úton, illetve kerékpárúton vezetjük, melyek áthaladnak több kisforgalmú településen, legtöbb esetben elkülönített kerékpárutakon.

Szállásunk a kiváló Alpokalja Panzió, mely az osztrák határ közelében, a 87-es főút mellett található. Kiválóan alkalmas aktív kikapcsolódásra, pihenésre, túrák utáni beszélgetésre. A kerékpárok elzárható helyen pihenhetnek!Esemény információk

A "Burgenland várai két keréken!" vezetett kerékpártúra!

Időpont: 2024. augusztus 18. (vasárnap) - 21. (szerda)
Találkozó: 2024. augusztus 18. (vasárnap) - 10:00 óra
Találkozó helyszíne: Alpokalja Panzió
9730 Kőszeg, Szombathelyi u. 8-12.

Részvételi díj: 60 000.- Ft

A részvételi díj tartalmazza:
- Szállás reggelivel
- Túravezetés
- Szervezés
- Kerékpárszállítás (Várpalotáról, igény szerint!)

Egyéb költségeket (étkezések, belépők) mindenki maga fedezi. Eurót is hozzatok!
Az egyéni szükségletnek és a túra időtartamának megfelelő inni- és ennivalóról mindenki maga gondoskodik!

Jelentkezési határidő: A rendezvényre jelentkezni 2024. július 01-én 24 óráig lehet!
Létszámlimit!

Kérjük a jelentkezőket, hogy kizárólag megfelelő egészségi állapotban vegyenek részt eseményeinken!

A túrán ebike-kal részt venni nem lehet!

Szervező: Gaja-völgy Egyesület
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 20 5347076
+36 20 6211648


Útvonal információk | Árak | Regisztráció

1. nap

Táv: 52 km | Szint: 795 m (körtúra)
MTSZ pontszám: 33,95

Útvonal: Kőszeg - Alpokalja Panzió (Szombathelyi u. 8.) > Rőtfalva > Léka (VÁR) > Rohonc > Bozsok > Kőszegszerdahely > Cák > Kőszeg

Léka/Lockenhaus:
Léka vára valószínűleg a 13. század elején építették. A Kőszegiek, majd a Kanizsaiak is laktak benne, ezért fokozatosan bővítették és lakhatóbbá tették. A vár kútját Nádasdy Tamás ásatta, ő alakíttatta ki a földalatti börtönt és megújíttatta a lakóhelyiségeket, valamint a konyhát is. Nádasdy Ferenc 1669-ben elővárat építtetett hozzá, de ő maga már nem a várban lakott. A várban ekkor már csak a szolgálónépek és az uradalmi tisztviselők éltek. A fellegvár gyakorlatilag raktárépületként szolgált, ahol többek között lőport tároltak. A lovagterem készletraktárként működött. A várkápolnában a 13. századból származó freskótöredékek maradtak fenn. A kápolna alatt a Nádasdyak családi sírboltot alakítottak ki, de később mégis a plébániatemplom sírboltjába temetkeztek. A vár az 1906-os és 1956-os helyreállításoknak köszönhetően ma is teljes épségben áll, de berendezése 1945-ben nagyrészt megsemmisült. 1968-ban Paul Anton Keller osztrák író vásárolta meg, aki a fellegvárban gyógyintézetet, az elővárban pedig panziót alakított ki. 1980-óta a Prof. Paul Anton Keller-Alapítvány tulajdonában van. Az alapítvány vagyonából az épületeket fokozatosan renoválták, történeti múzeumot, koncerttermet alakítottak ki. Restaurálták a gótikus várkápolnát és a lovagtermet. Vendéglőt, vendégszobákat, szállodát létesítettek benne. A várban természetrajzi múzeum is működik, melyet Huszty Ödön ornitológus hercegi magántitkár alapított.

Jelentkezés!


2. nap

Táv: 64 km | Szint: 866 m (körtúra)
MTSZ pontszám: 40,7

Útvonal: Kőszeg > Léka (Lockenhaus) > Miniau > Pörgölény (Pilgersdorf) > Újvörösvágás (Redlschlag) > Borostyánkő (VÁR) (Bernstein) > Gyöngyösfő (Günseck) > Hosszúszeghuta (Glashütten) > Léka (Lockenhaus) > Kőszeg

Borostyánkő/Bernstein:
Borostyánkő vára a 13. század elején épült. A vár legrégibb része a sziklára épült északi szárny, ahol egy befalazott román kapu nyomai is felfedezhetők. A török veszély közeledtére a haditanács a vár megerősítését rendelte el. A bástyák építését az olasz építész, Francesco Pozzo tervei szerint 1546-ban kezdték meg. 1617-ben a várat súlyos károk érték, amikor felrobbant a lőportorony és a vár nagy része elpusztult. Az északi szárny romos épületrészeit 1625 és 1627 között építették újjá. A nyugati szárnyat a 17. század végén Batthyány II. Ádám építtette. Az eredetileg egyemeletes várkastélyra a barokk korban építettek rá egy újabb szintet. 1953 óta szálloda működik az épületben.

Jelentkezés!


3. nap

Táv: 65,2 km | Szint: 792 m (körtúra)
MTSZ pontszám: 40,5

Útvonal: Kőszeg > Léka (Lockenhaus) > Hosszuszeghuta (Langeck im Burgenland) > L361 > Alsószénégető (Unterkohlstätten) > Góborfalva (Goberling) > Városszalónak (VÁR) (Stadtschlaining) > L241 > Kulcsárfalu (Allersdorf im Burgenland) > Bándol (Weiden bei Rechnitz) > Városhodász (KASTÉLY) (Markt Neuhodis) > Rohonc (Rechnitz) > Bozsok (KASTÉLY) > Kőszegszerdahely > Kőszeg

Városszalónak/Stadtschlaining:
Szalónak vára 1240 körül épült. 1289-ben a németújvári viszály során valószínűleg súlyosan megsérült, de a Tompek család újjáépíttette. 1450 körül Baumkirchner András és utódai bővítették és megerősítették. 1648–49-ben Batthyány Ádám nagy borospincét, magtárat és új várkaput építtetett hozzá. Ekkor építették a vár lovagtermét is. A várkápolna 1713-ban épült, főoltára 1750-ben készült. A várhoz vezető híd szobrait 1752-ben Johannes Piringer készítette.

Jelentkezés!


4. nap

Táv: 67,6 km | Szint: 551 m (körtúra)
MTSZ pontszám: 39,3

Útvonal: Kőszeg > Felsőlászló (Oberloisdorf) > Vámosderecske (Draßmarkt) > Borosd (Weingraben) > Kirchschlag (VÁR) > Pörgölény (Pilgersdorf) > Miniau > Léka (Lockenhaus) > Kőszeg

Kirchschlag

Keresztelő Szt. János-plébániatemplom
A későgótikus Keresztelő Szt. János-plébániatemplom azután épült, hogy elődje 1459-ben leégett. A templom építése alatt Hunyadi Mátyás király vette át a városban az uralmat és feltehetően ő adott megbízást a templom oldalhajójának építésére, melyet a mai napig „Magyar Templom”-nak neveznek. A templom további magyar vonatkozása még a kőszegi Georg Kéry festőművész főoltárképe (1675) és a máriapócsi kegykép másolata (1761) a Mária-oltáron.

Kirchschlag in der Buckligen Welt-i vár
A 12. században a nemrég alapított Kirchschlag városát és a környéket magyar támadások fenyegették, ezért 1180-ban a stájer nemesi családból származó Herrand von Wildon megkezdte egy vár felépítését. Unokája házassága révén 1240-ben a helyi uradalom a Kuenringereké lett, de a Babenbergek 1246-os kihalása után örökségükért IV. Béla magyar és II. Ottokár cseh király harcba szállt. Előbbi 1252-es győzelmével Kirchschlag vára magyar kézre került, és csak 1260-ban került vissza a Kuenringerekhez.

Jelentkezés!


Képek az eddigi "7 Határ" túráinkról: 2017 > 2018 > 2019 > 2020 > 2022 > 2023


A 7 Határ elnevezésű kerékpártúráink a Kerékpárral 7 határon át programsorozat részeként, a Gaja-völgy Egyesület szervezésében, az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával és a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet közreműködésével valósultak meg.

Szlovénia

gajavolgy.hu