A Gaja-völgy és a Bakonyalja | Turizmus & Szabadidő

A Gaja-völgy és a Bakonyalja | Hivatalos turisztikai honlap

Turizmus és szabadidő

2017 - Szlovén-Magyar Bringás Hét

Programok  

Egyesületünk előtérbe helyezi a kizárólag testi erővel való közlekedést, az egészséges életmód és a mozgás örömének népszerűsítését.
Kerékpáros csapatunk a rendszeres edzéseken, teljesítménytúrákon és versenyeken való részvételen túl az amatőr, hozzánk kapcsolódni szándékozó kerékpárosokat is rendszeresen megszólítja

"KERÉKPÁRRAL 7 HATÁRON ÁT" - 2017 PÁLYÁZAT
KERÉKPÁROS CSILLAGTÚRÁK SZLOVÉNIÁBAN

A sikeresen megvalósított program keretében a Szlovén-Magyar határ mentén meglévő, határon átnyúló kulturális- és természetturisztikai kínálat megismerése és népszerűsítése volt az elsődleges célunk. Egyesületünk Gaja Fitt Bike csapatának az egészséges életmód, a fenntartható, környezetbarát közlekedési módok (elsősorban a kerékpározás) fontosságának hangsúlyozása nagyon fontos, a programmal és a hozzá kapcsolódó kommunikációval követőink felé ennek népszerűsítése volt a célunk.
Már az útvonalak tervezésénél sejtettük, hogy kemény öt napunk lesz. Bakonyi gyerekek vagyunk, megszoktuk a kemény emelkedőket, de az útvonalak megtervezésénél a szintekből kiderült, ez egy kicsit más lesz. Nem csalódtunk.

Az első nap már kellőképpen besózva emeltük le a kerékpárokat az utánfutóról a szállás elfoglalása után, és pattantunk nyeregbe. A tervek szerint a környéken kerékpároztunk, ismerkedve a húzós emelkedőkkel, lejtőkkel. Kis utcákban kerékpároztunk, majd megkeressük a kilátótornyot (Vinarium torony) ahonnan egyszerre látjuk be a négy ország, Szlovénia, Magyarország, Horvátország és Ausztria területét.
A Lendva-hegyen épült Vinarium-kilátótorony kör alakú torony 53,50 méter magas, földszinttel és kilenc emelettel. Oskar Virag építészmérnök, Vires d.o.o Építész Iroda, tervei szerint. A torony alapterülete 293 m2, acél szerkezetű vasbeton földszinttel, a tetején egy üvegezett kilátót alakítottak ki, ahonnan mesés a kilátás. Csente (Čentiba) volt a következő célpontunk, ahol megtekintettük a Kisboldogasszony tiszteletére szentelt neobarokk kápolnát, melyet a 20. század első felében építettek. Innen Lendva következett, ahol a Bánffy Központban már várt minket a Csentei Szőlőtermelők Egyesületének elnöke Farics Dorisz, hogy a nap fő kulturális programján, a kelepelőállítási ünepségen való részvételünket, megbeszéljük.
A Csentei Szőlőtermelők Husszúfalu-hegyi kelepelőállítása egy évente megrendezésre kerülő ünnepi program a Csentei a Husszúfalu-hegyen, gazdag műsorral, Magyaros hagyományokkal tűzdelt elemekkel.

"A kelepelőállítás ma már inkább "profán" ünnepnek tekinthető. Eredeti funkcióját tekintve a szőlőt a dézsmáló madaraktól óvó riasztó szerkezetről van szó. Ez is új keletű szokásnak számít, a Csentei nép dramatikus játékot is szerkesztett mellé."

Programok   Programok   Programok   Programok

A második nap fő programja (kivételesen nem két keréken) Lendva és környéke megismerése volt – Dorisz idegenvezetésével – aminek keretén belül megtekintettük a Makovec kultúrházat, a zsinagógát, a Lendva-hegyi Szentháromság kápolnát, valamint pont akkor volt Salvador Dalí, "A halhatatlanság receptjei" c. kiállítása, amit nagy örömünkre sikerült megtekinteni.

Programok   Programok   Programok   Programok

A lendvai vár a muravidéki város felett magasodó szőlőhegy, a Lendva-hegy oldalában épült a középkorban, a stratégiailag fontos Zágráb-Körmend és Regede-Muraszombat-Kanizsa utak kereszteződésénél. Mivel a kiállítás a Lendvai várban volt, mely egyben Galéria-Múzeum és rengeteg program központi helye, ezért alaposan bejártuk ezt a szenzációs műemlék együttest is.
A tartalmas délelőtt a Bánffy Központban zárult, ami a Muravidéki Magyarok központja. Itt találkoztunk és beszélgettünk a Kolesarski Klub Lendava – (Kolesarski Kerékpáros Klub Lendva) tagjaival, ahol a jövőben egymás programjain való részvételekről is egyeztettünk.
A nap hátralévő részében végre nyeregbe pattanhattunk, és Lendva környékén tettünk egy nagyobb kört, megnézve Hosszúfalut, Banutát majd Vögyifalu felé jöttünk vissza. Kiváló kerékpárutak, előzékeny sofőrök és biztonságos, gyors kerékpározás jellemezte a napot.
Késő délutáni programunk egy pincészet meglátogatása volt, a méltán híres Huzimec Pince. Huzimec Zoltán Szlovéniában született és ott is élő magyar.

A területet, amelyen gazdálkodik...de inkább legyen itt egy pár gondolat az ő tollából:
"Mindig közel állt hozzám a természet ősi teremtett formája. Meglátva ezt a területet, különös érzés kerített hatalmába: ez a föld, mely a tulajdonomba került, valójában nem az enyém: használhatom, de vissza kell adni a természetnek az utódaimon keresztül. Ez a romantikus érzés teremtette meg bennem azt a gondolatot, hogy biogazdálkodással foglalkozzak. Fontosnak tartottam, hogy magam és szeretteim asztalára olyan, minőségi bort tehessek, mely a szőlő termesztésétől kezdve, annak feldolgozásáig minél jobban megközelíti az ősi termelési formát, és a lehető legtermészetesebb illatjegyeket és íz világot."

Pincészetükben a borok és a hozzájuk tartozó borkorcsolyák fogyasztásán túl lehetőségünk volt helyben készített finomságok kóstolására is, és mi, az állandó mozgáshoz szokott kerékpárosok a megpihenhettünk, lelassulhattunk kicsit.
A kérdés éjfél körül már csak az volt, hogyan mászunk fel 300 métert 2 keréken a szállásig.

Programok   Programok   Programok   Programok

A harmadik napunk sem szűkölködött látnivalókban. Első állomásunk Nagytótlak volt, ahol a Szent Miklós-körtemplomot néztük meg, innen Bakónaki-tó következett. Erre a gyönyörű szép kis tóra a szlovén-magyar határ közvetlen közelében, a szlovén oldalon lehet rátalálni. Nagyszerű kirándulóhely túrázóknak, családosoknak és kerékpárosoknak is. A tavat a túraösvényen meg is lehet kerülni (ez országútival, kerékpáros cipőben nem jött össze), számos útvonal indul a tótól, ezek közül választhatunk attól függően, hogy milyen hosszú kirándulást tervezünk.
A nap csúcspontja a Dobronaki orchideapark volt. amely Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása. A 14 ezer négyzetméteres üvegházban - amelyet termikus energiával saját termálkútjukból fűtenek - 160 féle orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra.

Programok   Programok   Programok   Programok

A negyedik nap a program egyik fő attrakcióját tartogatta. A túra Szlovénia talán legszebb borvidékén halad át, az úgynevezett Szlovén Toszkánán. Központi települése Jeruzalem egy hotelből és templomból áll. A nagyobb települések, amelyek a közelében vannak Ljutomer és Ormoz.
Az új GPS-szel való ismerkedésünknek köszönhetően a tervezett útvonal több mint 20 kilométerrel, és pár száz méteres szinttel bővült egy eltévedés folytán, aminek utólag örültünk, hiszen olyan meseszép tájon tekerhettünk, ami örök emlék marad a csapatban.

Programok   Programok   Programok   Programok

Az ötödik nap társaságot is kaptunk, csatlakozott hozzánk a Lenti Mocorgók csapata, és a Kolesarszki Klubtól páran. A Magyar oldalt is érintő tekerés célja az ismerkedésen túl a határmenti kulturális örökségek közül megtekinteni párat.
A Veleméri katolikus templom volt az első állomás, mely templom Magyarország sok szempontból legkülönlegesebb temploma. A Szentháromság tiszteletére szentelt, egyhajós, nyugati tornyos, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel ellátott, kőből és téglából épült, keletelt templom a mostani falu déli végében található Papréten emelkedik.
Nemesnépen található a fazsindelyes, szoknyás harangláb, melyet Zala megye csodájaként is említenek, ez volt a következő állomásunk.
Innen Szentgyörgyvölgyre tekertünk, hogy látogatást tegyünk Csótár Rezső fazekasnál. Csótár Rezső a hagyományos őrségi motívumkincs felhasználásával készíti edényeit: lábosokat, fazekakat, tepsiket, kancsókat, köcsögöket, tálakat. Látogatásunk során engedett kicsit bepillantani a kulisszatitkokba, és örömmel állapította meg, hogy pontosan annyira értünk a fazekassághoz, mint ő a kerékpározáshoz, így egymásnak konkurenciát nem jelentünk.

Programok   Programok   Programok   Programok

Úgy gondoljuk, hogy az egyesületünk által lebonyolított "Szlovén-Magyar Bringás Hét" öt napos csillagtúrája mint a környezetbarát, egészséges és biztonságos kerékpáros közlekedés népszerűsítését, mint a Szlovén barátainkkal való kezdődő kapcsolat kialakítását, mint a már a határmenti régiókban kiépült kerékpáros útvonalak megismertetését és népszerűsítését együttesen szolgálta. Az 5 aktív kerékpáros nap alatt több mint 300 kilométer útvonalat jártunk be Lendván és környékén.

Plakát:

Facebook: https://www.facebook.com/events/427335201001053/

gajavolgy.hu


TeljesítménytúrákKedvezményezett rendezvény a "Kerékpárral 7 határon át" programsorozat keretében, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.

Naptár

Ajánló

A Gaja-völgy és a Bakonyalja
TURISZTIKAI CÉLPONTJAI

Hosszabb időt, vagy egy kellemes hétvégét szeretnél eltölteni, vagy csak túráznál egyet? Esetleg programokat, táborokat, kihívásokat keresel, és családoddal, barátaiddal, munkatársaiddal tartalmasan szeretnéd eltölteni szabadidődet?

Itt mindehhez ötleteket és tippeket találsz!
Oldalainkon bemutatjuk a Gaja-völgy és a Bakonyalja turisztikai látnivalóit, a táj szépségeit. Tippeket adunk gyalogos és kerékpáros túrázáshoz, kikapcsolódáshoz, ajánlunk szállást és javaslunk vendéglátó helyeket. Nálunk megtalálod a falvakban zajló fontosabb programokat, város és falunapokat, fesztiválokat és eseményeket is. Pillants bele a Bakonyi és Vértesi települések életébe.
Nézd meg eseménynaptárunkat!

 

Gyalogosan vagy kerékpárral?
A Bakony és a Vértes kimeríthetetlen gyalogos és kerékpáros túraútvonalakban, melyek felfedezéséhez túravezetést, és komplett, a vezetett túrákhoz kapcsolódó programokat is kínálunk. A gondozott, folyamatosan bővülő jelzett és jelzetlen túraúthálózat vezetésünkkel még a gyakorlott és tapasztalt túrázóknak is okozhat kellemes meglepetéseket, mutathatunk újdonságokat. Oldalainkon megtalálható programcsomagok garantált élményeket és aktív kikapcsolódást biztosítanak minden korosztálynak.
Csodás - néhol mesebeli - környezet, sok látnivalóval.

 

Élményeket gyűjts, ne tárgyakat!

Gaja-völgy a Facebookon!

Gaja-völgyi túrák

Gaja Fitt Dance

Gaja Fitt Bike

>> Címlap Címoldal Programok 2017 - Szlovén-Magyar Bringás Hét