Mi történt 2021-ben?

A Gaja-völgy Egyesület a pandémia idején, a korlátozások alatt sem tétlenkedett, hiszen illegális szemetet bejelenteni, új terveket szőni, ismeretlen útvonalakat kipróbálni, ötletelni nyugodtan lehetett. Elmondható, hogy az egészséges életmód és a sok, természetben eltöltött idő bizony meghozta gyümölcsét. Vannak tagjaink, akik ugyan átestek a betegségen, de mindannyian jól vannak.

Új utakat kerestünk és találtunk, hogy minél több olyan embert is elérjünk, aki eddig valamilyen okból nem került közel a természetjáráshoz, a természethez. Így tudtunk megszólítani a fogyatékkal élőket. Adománygyűjtő akciónkkal a környezettudatos családokat, akik szívesen adták feleslegessé vált, "kinőtt" játékaikat, az idei évben először a Mikulástúrán egy óvodának. Illetve az addig a panelból ki nem mozduló réteg is hálásan jött velünk túrázni, mert biztonságba érezte magát túravezetőink mellett. Nem is gondoltunk mennyit jelent egy ilyen esemény, a sokáig bezárt embereknek.

Volt olyan általános iskolai csoportunk, akik velünk élhették át először, milyen is egy osztálykirándulás! Hatalmas köszönet a segítőknek, szülőknek, örülünk, hogy tartalommal tölthettük meg az erre szánt időt.

A idén is részt vettünk a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély 17. Európai Dísznövény- és Kertművészeti Napok rendezvényén, melynek kiemelt témájához kapcsolódva - Víz- és erdőgazdálkodás ismereteinek átadása - sátrunknál lehetett vizet szűrni egyszerű, tábori eszközökkel, és hazánk természetes vizeiről tudhattak meg érdekességeket az érdeklődők.
Majd végre megtarthattuk a várva-várt gyalogos teljesítménytúráinkat! Tés Római-fürdő TT Egészségponttal és játszóházzal várta nemcsak a résztvevőket, hanem a helyi lakosokat is.
A Gaja-völgyi Mikulás pedig családbarát sétával és a már említett adománygyűjtéssel emelkedett ki rendezvényeink közül.
Mindkét eseményen szeretettel fogadtuk a közösségi szolgálatukat nálunk töltő diákokat.


Önkéntes

Adománygyűjtés - Szívességbank

Ebben az évben lépéseket tettünk, hogy az újrahasznosítás szelleme tevékeny valósággá változzon az egyesület életében. Ökolábnyomunk minél kisebb legyen! Ebből kiindulva gondoltuk ki a gyalogos teljesítménytúráinkon az adományok gyűjtését. A Gaja-völgyi Mikulás eseményünkön a fehérvárcsurgói Eszterlánc Óvoda számára kértünk jó állapotú, használható játékokat, könyveket. A későbbiekben szeretnénk további intézményeket, alapítványokat, menhelyeket támogatni, minden ttúránkon gyűjtve a még hasznos holmikat.
"Most! Tehetsz egy szívességet!"

 

Önkéntes

Akadálymentes túrák

A Fehér Bot napja alkalmából hívtuk életre első akadálymentes vezetett túránkat, melyet nem csak látássérült barátainknak szántunk. Célunk egy könnyen megközelíthető, nem nehéz terep, mely azért jelent némi kihívást is. Illetve olyan tevékenység bemutatása, melyhez nem kell sok segítség, mégis közelebb visz az egészséges, sportos élethez, a természethez, legyen az egy kisebb túra terepen vagy kültéri edzőeszközök használata.
Kis csapatunk tagjai között volt vak, nagyothalló, sajátos nevelést igénylő vagy csak többletsúllyal rendelkező, akik nem mertek volna bevállalni más, csak egy számukra tervezett vezetett túrát.
Be kell vallanunk kiemelkedően jó hangulatú túra volt, rengeteget kaptunk az út során a résztvevőktől, elismerést, biztatást, sok-sok nevetést.
Köszönjük!

 

Önkéntes

Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok - Fehérvárcsurgó, Károlyi Kastély

Évről-évre meghívást kap a Gaja-völgy Egyesület, mint civil szerepvállaló az említett rendezvényen. A három napon keresztül zajló színvonalas, komoly díjak elnyerésére lehetőséget adó kiállításon a természetjárás, kerékpáros sport, a környezettudatosság, a természetvédelem, és az újrahasznosítás jegyében vagyunk jelen.
Az adott év kiemelt témájához kell kapcsolódnia standunknak, mely felvillanyozó kihívást jelent számunkra.
Bár nem szigorúan kapcsolódunk e nívós rendezvényhez, elmondható, hogy sátrunkat egyre többen keresik fel a kiállítás ideje alatt.

 

Önkéntes

"Rendes ember nem szemetel, a többinek tilos!"

Túráink során felderített szemétlerakó helyeket applikáció segítségével jelentjük, illetve teljesítménytúráink, vezetett túráink bejárásakor, majd azok elmúltával is tereprendezést, szemétgyűjtést végzünk.

Rendezvényeinken szelektív hulladékgyűjtés zajlik, eldobható poharat az idei évtől nem használunk. Támogatóink segítségével sikerült megoldani a gyógyszeripari, gyógyászati hulladékok gyalogos teljesítménytúráinkon történő begyűjtését, mely lehetőség a helyi lakosság számára is elérhető.