Bodajk

TeljesítménytúrákA környék a kőkortól kisebb megszakításokkal lakottnak tekinthető. Első írásos említése 1193-ból származik. Nevét valószínűleg a "Bodok" hegy – mai Vértes – után kaphatta. 1774 és 1886 között mezővárosi rangot viselt és a környék központja volt.

Bodajk a legrégebbi Mária-kegyhelyünk. A legenda szerint Szent István és családja is járt itt, ennek állít emléket a Magyar Szent Család bodajki zarándoklata című szoborkompozíció. A bodajki szentkút és a Szűzanya tiszteletére már István király idejében kápolnát emeltek, melynek helyére épült a római katolikus kegytemplom 1728-1742 között. A Mária napon megtartott búcsú több ezer zarándokot vonz.

A település a karsztforrások táplálta tava révén a XIX. században, mint fürdőhely is népszerűvé vált, felvirágoztatása Szekrényessy József nevéhez köthető. Bár a bányaművelés következtében a források elapadtak, a karsztvízszint emelkedése miatt új életre kelt a bodajki tó.

Teljesítménytúrák   Teljesítménytúrák   Teljesítménytúrák

 
 
Teljesítménytúrák   Teljesítménytúrák   Teljesítménytúrák

 
 
         

A település fölött magasodó dombon áll az 1736-ból származó barokk Kálvária, melytől keletre található az 1839-ben emelt klasszicista stílusú Hochburg-Lamberg kastély. Bodajk református temploma 1788-ban épült.

Peske Géza és Spányi Béla nemzetközi hírű festőművészek lakhelyeit emléktábla jelzi, Dr. Cserháti Károly orvos emlékét szobor őrzi.

Műemlékei, gyönyörű tája sok turistát vonz, hiszen az Országos Kék-túra útvonala itt éri el a Bakony hegységet, a Gaja-patak vadregényes szurdok-völgyét.


A gaja-völgy geológiai értékei Bodajk környékén: Szerző: Jánosi Ábel


Kiemelt rendezvények Bodajk 2019.