TÚRÁZZON VELÜNK!
Ismerje meg a Gaja-völgy szépségeit!
PATAKCSOBOGÁS...
...a nyugalom szigete.

TelepülésekÁszár község Komárom-Esztergom megye DNY-i részén fekszik, a Bakonyalján, a Neszmélyi borvidék részeként.

Ászár nevével már a középkori oklevelekben is találkozhatunk. A 18. században itt volt az Eszterházy család csákvári uradalmának mintaszőlészete, mely, középkori hagyományokra támaszkodva főként jó minőségű fehérbort termelt. A 18. században a Fellner Jakab által épített sörház, ma borpinceként szolgál.

A településen 3 felekezetnek található temploma: - Fellner Jakab tervei alapján 1777-ben copf stílusban emelt a római katolikus templomnak a XVIII. század második feléből származó barokk oltárra és szószéke van, Szent György festménnyel, mint védőszenttel. - A református templom 1793-ban épült, K-Ny-i tengelyű klasszicizáló, késő barokk keleti homlokzata előtti párnatagos, órapárkányos toronnyal. - Az 1831-ben emelt késő klasszicista stílusú evangélikus templom oltára és a szószéke 1830 körüli évekből való.

Ászár nagy szülöttje: Jászai Mari, akinek a szülőháza Jászai Mari Emlékházként a művésznő életét, színházi munkásságát mutatja be.

A Mini Skanzen 2011-től látogatható a szép és méretarányos házaival. Minden házacska egy adott időszakot és egy adott építészeti stílust örökít meg. Szomszédságában található az 1863-ban épült szabadkéményes konyhával és kemencével rendelkező lakóház, Barta-féle Tájház, melynek hátsó szobájában a 60-70-es éveket idéző retromúzeum kapott helyet.

Több kulturális rendezvény részesei is lehetnek az ide látogatók, például a Jászári napok,Szent Iván éji vigadalom és múzeumok éjszakája, vagy az adventi kórustalálkozó. Az ászári pincékben finom helyi borokat kóstolhatnak.

Települések   Települések   Települések

 
 
Települések   Települések   Települések

 
 

Ászár története

Ászár már a csiszolt kőkorban illetve a bronzkorban és késő vaskorban is lakott település volt. Területén avarkori leleteket is találtak. 1394-ben említik először okleveles szinten, Azar néven. A 13. századtól több birtokosa volt. 1529-ben a törökök elpusztították, majd 1531-ben újratelepült.

A 18. század közepétől jelentős sörfőző üzeme volt. A sörfőzés megszűnése után borpincét alakítottak ki az sörházból. Katolikus iskolája a 18. század elejétől működött. 1890-ben alapították a burgonyakeményítő és szörpgyárat, ami az 1990-es évek elejéig munkalehetőséggel látta el a lakosokat. 1896-ban alapította Ászáron herceg Schwarzenberg Alajos híres ménesét. 1977-től Kisbér, Hánta, Ászár, Ete közös tanácsú községek része volt Ászár, majd 2003-tól ismét önálló önkormányzattal rendelkezik. A községben a mai napig három felekezet, a katolikus, református és az evangélikus van jelen. Mindhárom felekezetnek külön temploma van.

Jászai Mari és a Jászai Mari ház

Jászai Mari színésznő, a Nemzeti Színház örökös tagja 1850. február 24-én született Ászáron. A jobb megélhetés és a gyermekek neveltetése miatt a család 1853-ban Győrbe költözött, de Jászai kötődése szülőfalujához élete végéig megmaradt. Mikor az 1880-as évek végén az ászári iskola az összedőléssel fenyegetett Hérics Márton, a falu plébánosa Jászait kérte fel, hogy segítsen. Jászai Mari a hívó szóra a kisbéri lovardában lépett fel és az abból befolyt bevételt az iskola felújítására használta fel.

Az Ászár, Jászai Mari utca 17. szám alatt található szülőház jelenleg állami tulajdon, de önkormányzati fenntartásban van. A ház vályogból épült, nádtető fedi, szoba – konyha - szoba felosztású. 1976-ban nyílt meg benne az első kiállítás Jászai Mari gyermekkorának illetve színészi pályafutásának emléket emelve. 2001-ben a házat teljesen felújították, viszont a kiállítási tárgyakat idővel elszállították. 2006-ban újabb kiállítás nyílt, ami a paraszti családok életét mutatta be a XIX. század második felében egy kis része pedig Jászai életére emlékezett. Majd ezt a kiállítási anyagot is elvitték. 2013-ban Ászár önkormányzata megkapta a fenntartói jogokat és megkezdődött a ház ismételt felújítása, valamint egy emlékházként való kialakítása.
A jelenlegi kiállítás 2013. szeptember 4-én nyílt meg Horváth Éva belső építést közreműködésével.

A kiállításon megtekinthető Jászai Mari utazóládája, melyre vidéki fellépéseire járt. A kiállítási tárgyak egy részét az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet adta. A nagyszobában látható Jászai Gertrudis jelmezének másolata, a Nemzeti Színház korabeli makettje.
A nyitott kéményes konyha Jászai korabeli edényekkel van berendezve. A hátsó szobában az egyik falat Jászai Mari díjas színészek aláírása díszíti, továbbá láthatók Jászai díjas színészek fotói.

Tájház

A 19. építészeti jellegzetességeit magán viselő műemlék épület Ászáron a Dózsa György út 2. szám alatt található. A házat a Barta család lakta több generáción át. Utolsó lakója Barta Imréné volt. Az épületet 2000 óta nem lakják.
A ház eredetileg szalmatetős, vályogtéglából készült, döngölt padló. Karbantartása folyamatos munkát igényelt a családtól. Jelenleg is látható belül a kemence, rakott tűzhely, nyitott kéménnyel. 1987-ben az Aranykalász Mg. Tsz. vásárolta meg azzal, hogy Barta Imréné élete végéig lakhatja, használhatja. Majd a Borászati Szövetkezet kezébe került. Az épület állaga azonban folyamatosan romlott. 2004-ben került önkormányzati tulajdonba.
Ászár Községért Közalapítvány közreműködésével pályázati pénzből újították fel miután az első szoba és konyha tájházként működik. 2010 augusztus 22-én került sor az ünnepélyes átadóra. 2014-től egy retro kiállítás is megtekinthető a tájház falai között.

Mini-Skanzen

A Dunántúli Operatív program keretein belül 2008-ban egy turisztikai pályázat keretén belül épült fel az ászári Mini-Skanzen, mely a bakonyaljai népi építészetet mutatja be. 20 épületből áll. Az épületeket Rohonczi László etei polgármester készítette el.

bakonyalja.hu