TÚRÁZZON VELÜNK!
Ismerje meg a Gaja-völgy szépségeit!
PATAKCSOBOGÁS...
...a nyugalom szigete.

TelepülésekKisbér városa a Bakony-és a Vértes bejáratánál fekszik. Ezért nevezik a "Bakony kapujának" is.

Kedvező földrajzi fekvése miatt gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Az első telepesek 1000–1200 között jelentek meg. Az első írásos feljegyzések 1277-ből valók, melyek Beyr (később Beer) néven említik a települést. A 18. században Kisbér a Batthyány család birtokába került. 1853-ban Ferenc József császár itt alapította meg a helyi lótenyésztést és a kisbéri királyi ménest. 1874-ben született a településen Kincsem, a csodakanca. Megtekintésre ajánlott, a Török-kúria, a Méneskari kórház, a Királyi lovarda, a Nagyboldogasszony templom, és a Mini-Magyarország Makettpark is.

A közigazgatásilag Kisbérhez tartozó Hánta ősi kis magyar falu, közel a Bakony kapujához. A településen római katolikus templom található. Hánta evangélikus temploma klasszicista stílusban épült. A Feketevíz-völgyi tó kiváló természeti környezet, végtelenül nyugodt körülmények és halban gazdag vízterület várja a horgászat szerelmeseit. A halastó egyben számos ritka vízimadár kedvelt és biztonságos költőhelye.

Települések   Települések   Települések

 
 
Települések   Települések   Települések

 
 

A Kisbéri Királyi Lovarda

Az egykori Kisbéri Ménesbirtok eredeti terveivel megegyezően felújított Lovarda- Díszistálló műemlék épületegyüttes ma újra lovaknak ad otthont, valamint kiváló rendezvényhelyszín családi vagy céges rendezvények szervezésére. A 2015- ös évtől, előzetes jelentkezéssel, solymász bemutatókat is megtekinthetnek a turisták.

Települések   Települések   Települések

 
 

A közigazgatásilag Kisbérhez tartozó Hánta ősi kis magyar falu, közel a Bakony kapujához. A településen római katolikus templom található. Hánta evangélikus temploma klasszicista stílusban épült. A Feketevíz-völgyi tó kiváló természeti környezet, végtelenül nyugodt körülmények és halban gazdag vízterület várja a horgászat szerelmeseit. A halastó egyben számos ritka vízimadár kedvelt és biztonságos költőhelye.

Mini-Magyarország Makettpark

A kisbéri Mini-Magyarország makettpark különleges és érdekes látnivalót kínál az érdeklődőknek. A Nagy-tó partján elhelyezkedő park az ország híres és jelentős épületének tökéletes makettjét mutatja be. A Mini-Magyarország olyan, mint a Piciny világ a Wörthi-tó partján, legalábbis így jellemzik a szakemberek. Az ausztriai Klagenfurt melletti Minimundus és a kisbéri Mini-Magyarország mindössze abban különbözik egymástól, hogy míg az osztrákok büszkeségében nemcsak Ausztria, hanem az egész világ híres épületei találhatók meg, addig a magyar parkban hazánk negyvenhárom híres épületének kicsinyített mása várja az érdeklődőket. A kisbéri Mini-Magyarország parkban olyan híres építmények makettjei tekinthetők meg, mint a szegedi dóm, a kecskeméti Cifrapalota, az egri vár, a soproni tűztorony, a tihanyi apátság vagy a hortobágyi kilenclyukú híd. Azonban fontosnak tartotta az önkormányzat, hogy a megye és Kisbér nevezetességeit is bemutassák, így az esztergomi bazilika, a tatabányai turulszobor vagy a tatai vár mellett a kisbéri hintó, a lovarda és a lóversenypálya tízszeres és huszonötszörös kicsinyítéssel készült makettjeit is helyet kaptak a parkban. A cél az volt, hogy egy nagyobb érdeklődésre számot tartó látványosság épüljön, ezzel is javítva a térség turisztikai vonzerejét.

A park jelenlegi makett kínálata

Tatai vár, tatabányai Turul szobor, Szegedi Dóm, Kecskeméti Cifrapalota, Debreceni Nagytemplom, Hortobágyi kilenc lyukú híd, Őrség-Pityerszer, Hollókő-Lábasház, Sopron – Tűztorony, Kőszeg Jurisics vár, Gödöllő-Grassalkovich Kastély, Váci Diadalív, Esztergom bazilika, Salamon torony Visegrád,Tihanyi Apátság a Balatonnal, Pannonhalmi Apátság, Dunakanyar, Pécsi Dzsámi, Budapest Parlament,Komárom Erőd, Egri vár, Lánchíd,Budai vár,Szegedi Zsidó Zsinagóga, Jáki templom, Villányi pincesor, Kisbér - előkamrás parasztház, Neptun szobor zúgóval, angolkerti műrommal,Lóversenypálya lelátóval, Erzsébet Királyné szobrával, Gyermekvasút –Úttörővasút, Budavári sikló, Kisbéri Lovarda, Balatoni első gőzhajó, Hősök tere az Andrási úttal, Nyugati PU. épülete, Aggtelek, Sziráki Kastély, Majki Apátság, Győri Városháza, Lillafüredi kastély a fátyol vízeséssel, Kisbéri lovashintó, Fertődi kastély, Nagycenk mauzóleum, Veszprémi viadukt, Székesfehérvári Országalma.

Települések   Települések   Települések

 
 

Helytörténeti Múzeum

Az egykori Ménesparancsnokság épületében található a helytörténeti múzeum. A kiállítás a régészeti leletektől a középkori okleveleken és más írott források fotómásolatain, térképeken, az egykori Batthyány Kastélyból származó tárgyakon, mint például a híres ménes egykori fedezőménének, Buccanernek a csontvázán, az utódai által elnyert serlegeken át kellő részletezettséggel és változatossággal, mégis sűrítve tárja látogatója elé Kisbér történetét. A kiállítás a régészeti leletektől a középkori okleveleken és más írott források fotómásolatain, térképeken, az egykori Batthyány kastélyból származó tárgyakon keresztül tárja látogatója elé Kisbér történetét, szükség szerint idegenvezető segítségével.

Büszkeségpont – 19856-os Emlékkiállítás

Ifj. Békási Imre régóta gyűjti a 20. század történelmi emlékeit, különösen a katonasággal, honvédelemmel kapcsolatos tárgyi emlékeket és dokumentumokat, amelyek néhány évtizede még hétköznapi dolognak tűntek, de mára, történelmi értékre tett szert. Az Emlékmúzeum célja, hogy bemutassa az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc dicső és tragikus eseményeit, nagy hangsúlyt fektetve a Kisbéren történtekre.

Batthyány-kastély és Angol Park

Kisbér közepén található az 1770-ben barokk stílusban épült Batthyány-kastély. Később klasszicista stílusban átalakították. Az épületben sokáig kórház működött, ma műemlékként tartják számon. A kastély köré épült angolkert az egyik legkorábban épített történeti értékű tájképi kertünk. Az eredetileg 100 holdnyi területen fekvő angolkert gróf Batthyány Antal József nevéhez fűződik.

Wass Albert Művelődési Központ

A közművelődési intézmény tevékenysége sokrétű. Kiállító termeik képzőművészeti, népművészeti, ismeretterjesztő kiállításoknak ad helyet. A Városi Galéria méltó emléket állít a Kisbéren bemutatkozó művészeknek. Színházterme minden évben számos színházi előadás, mozgó mozi, komolyzenei hangverseny, bábszínházi előadás, iskolai és városi program színtere.

Nagyboldogasszony Római Katolikus Templom

A település barokk stílusú műemlék római katolikus temploma 1783-ban épült. Gyönyörű késő barokk főoltárát és copf- stílusú gazdagon díszített szószékét 1788-ban készítették. A templomot 1825-ben gróf Batthyány Antal József klasszicista stílusban átépíttette és két csonka toronnyal bővíttette. A templomot 1938-ban Döbrentei Gábor tervei alapján freskókkal díszítették, üvegablakait 1982-ben Mohay András festette. A templom tetőszerkezete 2012-ben teljes felújításra került.

Hántai Tojásgurítás

Hánta kulturális életében igen fontos szerepet játszott a húsvét hétfőnként megrendezésre kerülő tojásgurítás, mellyel ma egy régi néphagyományt elevenítünk fel. Ennek során az a feladata a tojásgurítás résztvevőinek, hogy a hepehupás talajon egy szájával oldalra fordított kosárba úgy gurítsák bele a tojásokat, hogy azok ne törjenek össze. Napjainkban is kiváló családi és turisztikai program, ahol nemcsak tojásgurító verseny, hanem tojás szépségverseny, kisállat simogató, ügyességi játékok, lovas kocsikázás és sok más gyerekprogram várja az odalátogatókat.

bakonyalja.hu