Bakonynána

TelepülésekBakonynána a Gaja-szurdok egyik legszebb, sváb hagyományokkal rendelkező települése, a Balatontól 45 km-re. Ezt a csendes kis zsákfalut érdemes felkeresnie mindenkinek, aki feltöltődésre, nyugalomra, természet-közeliségre vágyik.

Az országos kéktúra útvonal érinti a települést, de azon kívül is számos opció közül válogathatnak, akik túrázni, kerékpározni, nordic walkingozni szeretnének, vagy egyéb kikapcsolódási lehetőséget keresnek. Többek között csatlakozni lehet a Bakonynánai Női Focicsapat edzéseihez és a jógaórákhoz, illetve betekintést nyerhetnek a településen alkotó népi bútorfestő, fazekasok, üveg- és kristálycsiszoló, kosárfonó és virágdézsa-készítő munkájába, és az alkotásra is van lehetőség.

Érdemes élni a természet kínálta lehetőségekkel: az erdő minden évszakban más csodákat rejt, gyógynövényekben gazdag, és vadállományban is bővelkedik. Több közkedvelt látnivaló is található a közelben: a Római-fürdő vízesése, a Vadalmás forrás, valamint az odavezető úton található geológiai kiállítóhely, továbbá a Savanyú Jóska-barlang, a Nagy kőszikla, az Ördög lik és a Csengő-hegyi kilátó. Falun belül is számos érték várja az idelátogatókat: a klasszicista stílusban épült római katolikus Szent Anna-templom és a templomkertben található Kálvária, a tájház, a temetőben található sírkőpark, a harangláb és az erdő szélén található (ma már vendégházként üzemelő) Prém-malom.

A településen több, immár hagyománynak számító programon vehetnek részt az érdeklődők. Mind közül kiemelkedik az augusztus közepén megrendezésre kerülő gombócfesztivál. A korábbi falunapokat váltottuk le egy speciálisabb, nagyobb közönséget vonzó, a környéken egyedülálló, tematikus fesztiválra, mely a sváb hagyományokhoz is szorosan kapcsolódik. A gombócfesztivál "lelke" a gombóc, a felhozatal nagyon színes, de különösen népszerű a húsos gombóc.

A fesztiválon kívül érdemes ellátogatni az áprilisban megrendezésre kerülő Német Nemzetiségi Napra, a július végi Anna-napi búcsúra, a novemberi lampionos felvonulásra, az Adventi Egyházzenei Találkozóra, valamint a Falukarácsonyra. Karácsonykor egyébként a hagyományőrző Christkindl-járás és Pásztorjáték is megtekinthető.

Települések   Települések   Települések

 
 
Települések   Települések   Települések

 
 
         

gajavolgy.hu