Tés-Római fürdő gyalogos teljesítménytúra
A Bakony... vele nem lehet betelni!
Lendvától a Szlovén Toszkánáig - kerékpártúra
Bringás gasztrotúra Szlovéniában!
TÚRÁZZON VELÜNK!
Ismerje meg a Gaja-völgy szépségeit!
Gaja-völgy
...a szurdok

TelepülésekEte Komárom-Esztergom megye nyugati felének középtáján, Kisbér-Igmándi medence déli peremén, Kisbér közelében helyezkedik el. A Pápa-Tatabánya vonalon önálló vasútállomással rendelkező település, patakvölgyekkel tagolt, hullámos síkságon fekszik. A Csépi-ér a Concó-patakba fut Ény felé.

Természeti értéke a közeli Tagos-erdőben található ősgyep, melynek jellegzetes növénye az árvalányhaj és a szép virágú, tavasszal virító leánykökörcsin.

A településen a borturizmus kedvelői mellett a lovassport iránt érdeklődők is kikapcsolódási lehetőséget találhatnak.

Látnivalók

  • Református templom, ami 1811-ben épült és azóta is funkcionál.
  • A pár éve felújított művelődési ház, ami évente több rendezvénynek ad otthont, többek között lakodalmaknak és báloknak. Saját konyhával is rendelkezik, ahol főznek is mindennap.
  • Szabadtéri színpad, mely évente több rendezvénynek ad otthont, többek között falunapnak, koncerteknek, színdaraboknak.
  • II. világháborús emlékmű, Ete lakossága állítatta 1991-ben az önkormányzat és a református egyház szerevezésében a II. világháborúban elesettek emlékére.
  • Játszótér, a Tájház mellett. Tájház, Rohonczi László polgármester gyűjteményéből áll nagyrészt.

Kiemelt esemény
Falunap, minden évben augusztus elején szokták tartani a Szabadtéri színpadán.
Fellépőkkel és főzőversennyel. Pincesor, ahol bár már egyre kevesebben, de még mindig sokan foglalkoznak a szőlőtermesztéssel és persze borral

Települések   Települések   Települések

 
 
Települések   Települések   Települések

 
 
Települések   Települések   Települések

A település fölött magasodó dombon áll az 1736-ból származó barokk Kálvária, melytől keletre található az 1839-ben emelt klasszicista stílusú Hochburg-Lamberg kastély. Bodajk református temploma 1788-ban épült.

Peske Géza és Spányi Béla nemzetközi hírű festőművészek lakhelyeit emléktábla jelzi, Dr. Cserháti Károly orvos emlékét szobor őrzi.

Műemlékei, gyönyörű tája sok turistát vonz, hiszen az Országos Kék-túra útvonala itt éri el a Bakony hegységet, a Gaja-patak vadregényes szurdok-völgyét.

Kiemelt rendezvények Ete 2018.

.:.