Tés

TelepülésekTés Magyarország második legnagyobb kiterjedésű fennsíkján fekszik. Elsősorban két szélmalmáról – amit egy-egy hatvitorlás szélkerék hajt – és karsztbarlangjairól nevezetes.

A településtől alig 17 km-re található a Bakony szíve, Zirc. Másik nagy, közeli város Várpalota.

Az erdőkkel körülvett kelet-bakonyi falu levegője asztmát gyógyít, a fennsík széléről elénk táruló panoráma gyönyörködteti a lelket. A földfelszín alatt számos barlang és más karsztjelenség alakult ki az évezredek során. A Téshez közeli Alba Regia Barlangkutató állomás munkatársai rendszeresen szerveznek földalatti túrákat a jelentkezők részére. Azoknak pedig, akik inkább az erdei turistautakat részesítik előnyben, jó szívvel ajánljuk a kelet-bakonyi piros és az Országos Kéktúra útvonalait, melyek a fennsík és környéke geológiai, növénytani vagy építészeti szépségeit mutatják be.

Mivel a környék kiválóan alkalmas gyalogos és kerékpáros túrázásra, évente több, szervezett teljesítménytúra és verseny is rajtol Tésről.

A településen mintegy 800 ember él. Helyben működik óvoda, orvosi rendelő, élelmiszerboltok és posta. Két felekezet (római katolikus és evangélikus) hívei járnak minden héten egyházközségük templomába. A 2006-ban bezárt általános iskola épülete ma már faluházként funkcionál. Itt próbál a helyi népdalkör, a néptánccsoport, a falu énekegyüttese. Ide járnak sportolni a fiatalok, és itt kapott helyet a Községi Könyvtár is. Nagyobb közösségi alkalmakra is rendszeresen gyűlik össze itt a falu apraja-nagyja. Vendéglátóhely három van a faluban, ezek közül kettőben előzetes megbeszélés szerint meleg étel rendelhető.

Kialakított szálláshely az evangélikus parókia 29 férőhelyes vendégháza. A Tésre látogató turisták körében is népszerű rendezvény a hagyományos Falunapok Fesztivál, amely június második hétvégéjén kerül megrendezésre, illetve az áprilisi Bakonyi Vigasság folklórfesztivál színvonalas néptánccsoportok és szólisták fellépésével.

Települések   Települések   Települések

 
 
Települések   Települések   Települések

 
 
         

.:.