Balinka

TelepülésekBalinka Fejér megye északnyugati részén, a Bakony keleti peremén fekszik. A község határa hullámos dombvidék. Északon a Vértes, keleten és délen a Bakony mellári fennsíkjának mészkő- és dolomitgerincei zárják le. A környék legmagasabb pontja a Hársas-hegy.
A községen két patak is keresztülhalad, az egyik a Bakonycsernyéről Balinkán át Fehérvárcsurgóig folyó Gaja-patak, míg a másik egy Mór-Bodajk irányú kisebb patak.

Balinka egészen 2003-ig bányászközségnek számított, (a térségben már 1842-ben szénkitermelő aknát nyitott a gróf Szapáry család), ekkor zárták be ugyanis az egykor a lakosság zömének munkát (és fűtőanyagot) adó utolsó környékbeli széntelepet is.

A gyönyörű környezetben álló település azóta turistaparadicsommá fejlődött, az elhagyott bányászlakásokból pedig a természetjárók kulcsosházakat alakítottak ki.

Kisgyón csodálatos természeti tája, morfológiai adottsága, az erdő és mező életközösségei, mikroklímája nagyon jó lehetőséget kínál "erdei iskola" megrendezéséhez. Kitűnő alkalmat adnak a résztvevő iskoláknak növénytani, állattani, geológiai és csillagászati megfigyelésekre egyaránt. A terület és környéke tereptani viszonyai, turista útvonalai pedig turisztikai, táborozási, környezet és természetvédelmi ismeretek tanulására és gyakorlására ad nagyon jó lehetőséget.

Kiemelt turisztikai célpont a mesés Gaja-völgy, mely családoknak, piknikezőknek kiváló választás, de túravezetővel nagyobb távot bevállalva mutatja meg igazi szépségét. A település mellett található a Tölgyes tábor. Az ifjúsági tábor területén szabadidő eltöltésére játszótér, foci-, kosár, röplabdapályák állnak rendelkezésre.

Települések   Települések   Települések

 
 
Települések   Települések   Települések

 
 
         

gajavolgy.hu