Jásd

TelepülésekJásd Veszprém megye északkeleti megye-határa mentén, Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megyék hármashatára közelében fekvő település. Fekvését a Bakony Tési-fennsík alatti medencéje és a Gaja-patak völgye határozza meg.

Jásd község közigazgatási területéhez tartozó mintegy 5 km hosszú Gaja-völgy természeti szépségei és kedvező geológiai, éghajlati, vízrajzi viszonyainak köszönhetően a legősibb időktől folyamatoson lakott terület volt. Kr. u. 1-4. században a település határában több római villagazdaság (villa rustica és villa urbina) működött.

A Tési Malom-dűlőben még ma is megfigyelhetők alapfal nyomok, és a régészeti leletek egyértelműen igazolják a rómaik helyi jelenlétét.

A csendes kis bakonyi zsákfalu bővelkedik turisztikai látnivalókban. Tájházunkat és udvarát felélesztettük Csipkerózsika álmából, és a helyi alkotók, mesterek munkáiból rendezett kiállítás kapott benne helyet. Műemlék jellegű plébániatemplomunk a törökkor után 1792-ben épült fel, az Árpád-kori kolostor és templom anyagának felhasználásával.
A keresztény szentkút 600 évnél is régibb, egyik legősibb búcsújáróhely hazánkban. A kápolnája 1825-1837 között épült barokk - rokokó stílusban, a korábbi fakápolna helyén.

Turisták kedvelt célpontja a Gaja-szurdok, a Gaja-patak közel 2 km hosszú, mély és meredek falú szurdokvölgye, a Római-fürdő vízeséssel. Jásd, Bakonycsernye és Isztimér hármashatárának közvetlen közelében található a Csikling-vár. A vár építésének pontos ideje nem ismert, a középkorban vadászkastélynak építették át.
A település határában található a Poós-malom, a Gaja-patak egykor kilenc vízi malmának egyike. Ma már csak kettőnek maradt meg a fölülcsapó vízikereke.

Települések   Települések   Települések

 
 
Települések   Települések   Települések

 
 
         

gajavolgy.hu